Παγομηχανές

Άρθρα για τις παγομηχανές!

ΑΡΘΡΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1.

Η σωστή αγορά της παγομηχανής σας!

Οι εμπορικές παγομηχανές, που χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη επιχειρήσεων, θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και να παράγουν πάγο με συνέπεια. Η επιλογή της παγομηχανής που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας είναι μια σημαντική απόφαση. Σε αυτό το άρθρο περιέχονται μερικές απλές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε την καλύτερη δυνατή επένδυση για επιχείρησή σας.

Τύποι και Μέγεθος Πάγου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεστε τον πάγο. Χρειάζεστε ποιοτικό πάγο για το μπαρ και για πολυτελή κοκτέιλ ή μήπως θέλετε να διατηρήσετε φρέσκα ψάρια και λαχανικά; Ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό τύπο πάγου.

Οι τέσσερις πιο δημοφιλείς τύποι πάγου που κατασκευάζονται από εμπορικές παγομηχανές είναι ο συμπαγής κύβος, το λέπι, ο πάγος με τρύπα και ο ψεκασμός. Το κάθε είδος έχει συγκεκριμένα οφέλη.

  • Το συμπαγές παγάκι είναι γενικού σκοπού και συνήθως χρησιμοποιείται σε ποτά, καθώς χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να λιώσει μέσα στο ποτήρι σε σύγκριση με τον πάγο λέπι ή με τρύπα. Διατηρεί το ποτό παγωμένο, αναζωογονητικό και όμορφο. Το συμπαγές παγάκι μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, ωστόσο είναι συνήθως κατάλληλο για ποτά σε μπαρ, καφετέριες ή εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης.
  • Ο πάγος λέπι είναι ιδανικός για να διατηρεί την ψύξη τους καταψύκτες και εμποδίζει τρόφιμα όπως τα ψάρια να παθαίνουν “έγκαυμα κατάψυξης”, καθώς ο πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δροσερό υπόστρωμα, γύρω από τα δοχεία και τους δίσκους. Χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές στην παραγωγή κοκτέιλ και smoothies, καθώς μειώνει τη φθορά στο μπλέντερ.
  • Ο πάγος με τρύπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις δύο παραπάνω εφαρμογές και γενικά παράγεται λίγο πιο γρήγορα από τους συμπαγής κύβους, ωστόσο τείνει να λιώνει ταχύτερα από τους κλασσικούς κύβους λόγω του γρήγορου τρόπου κατασκευής του. Ο πάγος με τρύπα αποκαλείται μερικές φορές «πάγος για μάσημα», καθώς είναι πιο μαλακός και πιο εύκολος στην ανάμειξη – χρήσιμος για τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης ή της φροντίδας των παιδιών.
  • Ο πάγος ψεκασμού (ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται ως «πάγος γκουρμέ») θεωρείται γενικά ο πάγος καλύτερης ποιότητας. Ιδανικός για επίσημα γεύματα και εκδηλώσεις, αυτός ο πάγος είναι διαυγής και αργεί πολύ να λιώσει σε σύγκριση με άλλους τύπους. Ωστόσο, οι μηχανές πάγου ψεκασμού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτιάξουν τον πάγο, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε ένα κατάλληλο μηχάνημα για να καλύψετε την αναμενόμενη ζήτηση.

Προσδιορισμός θέσης

Η τοποθέτηση και η θέση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφασίσετε ποια μηχανή πάγου είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σας. Μόλις αφαιρεθεί ο πάγος από τον κάδο αποθήκευσής του, θα αρχίσει να χάνει αμέσως τη θερμοκρασία του, επομένως είναι σημαντικό να τοποθετήσετε το μηχάνημα σε μια εύκολα προσβάσιμη θέση για να εξοικονομήσετε χρόνο μεταφοράς και να αποτρέψετε τις απώλειες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξετάσετε πόσο κοντά είναι η μηχανή στην παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Μερικές μηχανές πάγου γεμίζονται με το χέρι, επομένως μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και είναι ιδανικές για catering ή μεμονωμένες εκδηλώσεις, αλλά η πλειοψηφία των παγομηχανών απαιτούν σύνδεση με την παροχή νερού και αποχέτευση. Αυτές οι μηχανές έχουν υψηλότερη απόδοση και γενικά είναι πιο ισχυρές, όμως έχουν το μειονέκτημα πως δεν είναι φορητές.

Ψύξη αέρα ή νερού;

Οι περισσότερες μηχανές πάγου προσφέρουν ψύξη είτε με αέρα είτε με νερό. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο ψύξης του συμπιεστή και ως εκ τούτου με το πόσο αποτελεσματική είναι η μηχανή όταν αυξάνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι θερμές κουζίνες μπορεί να αποτελέσουν μια επιβάρυνση για τις παγομηχανές, άρα όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά το που θα τοποθετηθεί το μηχανήμα πριν από την αγορά. Γενικά, οι μηχανές πάγου που ψύχονται με αέρα είναι οικονομικότερες, ενώ τα μοντέλα που ψύχονται με νερό είναι πιο ευέλικτα από την άποψη της τοποθέτησής τους.

  • Οι μηχανές πάγου που ψύχονται με αέρα χρειάζονται γενικά καλή απόσταση γύρω από τους αεραγωγούς για να εξασφαλίσουν καλή πρόσληψη του περιβάλλοντος αέρα για ψύξη. Η γύρω περιοχή πρέπει να είναι σχετικά απαλλαγμένη από ρύπους και εμπόδια.
  • Οι μηχανές πάγου που ψύχονται με νερό συνδέονται με κάποιο δίκτυο νερού. Αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημα μπορεί να τοποθετηθεί σε θερμότερες περιοχές από ότι οι παγομηχανές που ψύχονται με αέρα, ή και σε περιοχές με όχι πολύ καλή κυκλοφορία αέρα. Οι μηχανές που ψύχονται με νερό έχουν κατά κανόνα υψηλότερο κόστος λειτουργίας. Επίσης συνήθως απαιτείται μαλακτικό νερού για τη μείωση της συσσώρευσης ασβεστίου.

Πόσο πάγο;

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, οπότε είναι αδύνατο να προταθούν ακριβείς νούμερα σχετικά με το πόσος πάγος μπορεί να χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διερευνήσετε πόσος πάγος θα μπορούσε να απαιτηθεί από την επιχείρησή σας τις ώρες μέγιστης κίνησης για να βεβαιωθείτε ότι δεν πέσετε ποτέ έξω.

Παρακάτω υπάρχουν γενικές οδηγίες σχετικά με την ποσότητα πάγου που θα μπορούσε να απαιτηθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά φροντίστε να λάβετε υπόψη τις μεταβλητές στον επιχειρηματικό σας τομέα, όπως η εποχικότητα.

  • Ποτά 200 – 300 ml: περίπου 17 κιλά ανά 100 ποτά
  • Ποτά 350 – 470 ml: περίπου 27 κιλά ανά 100 ποτά
  • Ποτά 530 – 700 ml: περίπου 40 κιλά ανά 100 ποτά

Άλλες Παράμετροι

Μαζί με την προετοιμασία των τροφίμων, μία από τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες σε μια επαγγελματική κουζίνα είναι ο καθαρισμός, γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε πόσος χρόνος χρειάζεται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του μηχανήματος πάγου. Θυμηθείτε: ο πάγος είναι τροφή και πρέπει να τον χειρίζεστε με τον ίδιο τρόπο. Επίσης η μη παρακολούθηση της καθαριότητας του μηχανήματος πάγου μπορεί να οδηγήσει σε πάγο χαμηλής ποιότητας και στη μείωση της διάρκειας ζωής του μηχανήματος.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ποιότητα του νερού που εισέρχεται στο μηχάνημα, καθώς σε ορισμένες περιοχές μπορεί να χρειαστεί πρώτα να φιλτράρετε το νερό. Ορισμένες μηχανές πάγου έχουν πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, ενώ άλλες έχουν ειδική αντιμικροβιακή επικάλυψη στις περιοχές παραγωγής και αποθήκευσης πάγου. Εξετάστε το εξωτερικό της μονάδας και άλλα αφαιρούμενα μέρη όταν κάνετε την αγοράς σας για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόση ώρα απαιτείται για τον καθαρισμό της μηχανής.

Καθώς οι τιμές ενέργειας και νερού  ολοένα μεταβάλλονται, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος. Η χρήση μιας πολύ αποδοτικής παγομηχανής είναι μια καλή λύση, καθώς μερικές από τις πιο προηγμένες μηχανές έχουν καλή μόνωση και προγραμματισμό για να εξασφαλίσουν ότι ο πάγος παράγεται μόνο όταν απαιτείται. Επίσης μπορεί να αποθηκευτεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Μερικά από τα πιο αποδοτικά μηχανήματα θα μπορούσαν να κάνουν απόσβεση μόνα τους μακροπρόθεσμα, με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *